Joulu
Tutustu tamperelaisten antamiin jouluisiin ilmastotekovinkkeihin ja ota ne käyttöösi. Lisää vinkkejä löydät Instagramista tililtä @ilmastosankari.

Anna itsellesi ja läheisillesi kestävämpi joulu
Viisas aloittaa jouluvalmistelut hyvissä ajoin. Mieti mitä tarvitset ja tee budjetti tulotasosi mukaan. Näin huolehdit siitä, ettei joulu kuormita talouttasi liikaa. Joulun vietto ja sen perinteet eivät myöskään kestävämpien valintojen myötä katoa. Palveluja voi myös mainiosti antaa lahjaksi. Lahjoita omaa siivousapua, lastenhoitoa tai hanki lahjakortti hierojalle tai kauneussalonkiin.
Joulu on usein sellaista aikaa, jolloin kestävät kulutustottumukset lakaistaan maton alle. Lahjaostoksilla paketteihin päätyy paljon sellaista tavaraa, jota lahjan vastaanottaja ei välttämättä tarvitse ja joka ennen pitkää päätyy roskakoriin. Lisäksi jouluna on usein tapana valmistaa ruokaa ylenpalttisesti, jolloin syntyy huomattava määrä ruokahävikkiä. Karsimalla ylimääräiset tohinat vapautat tilaa uudelle – rauhalle ja kiireettömyydelle. Voit säästää myös reilusti rahaa ja aikaa.
Voit aloittaa vanhojen, tarpeettomien tavaroiden karsimisella. Jos et jaksa etkä ehdi myydä tavaraa pois kirppiksillä, voit lahjoittaa ne vaikkapa kierrätyskeskukseen. Älä kuitenkaan koskaan laita keräyksiin rikkinäisiä vaatteita tai rikkinäisiä leluja. Niistä ei ole iloa kenellekään.
Bloggaaja Sita Salmisen blogista löytyy 50 loistavaa ekologista joululahjavinkkiä:
> Sitasalminen.fi: 50 eettistä ja ekologista lahjaideaa
Tampereella esimerkiksi Joulutorilta, Tallipihalta tai Kehräsaaresta löydät ekologisia, käsityönä tehtyjä lahjoja pukinkonttiin.

Joulukoti siistiksi ekologisesti
On mukavaa, jos koti on jouluna siisti, mutta älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa. Usko pois, tavallinen viikkosiivous riittää yleensä jouluksikin. Puolessa tunnissa ehtii jo pyyhkiä pölyt, raivata tavarat paikoilleen olohuoneessa, viedä roskat ulos, pestä vessan ja vaihtaa puhtaat pyyhkeet naulaan. Ympäristöystävällisimmin siivous hoituu käyttämällä mikrokuituliinoja ja -moppeja, jotka puhdistavat jopa ilman pesuaineita.
Keittiön siivous joulun alla on ajan hukkaa, koska keittiö on hyvin keskeinen paikka jouluna. Siivoa keittiö kunnolla vasta joulun jälkeen. Jääkaapin inventaario kyllä kannattaa tehdä ja tehdä sinne tilaa jouluruoille. Puhdista jääkaappi huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä ja astianpesuaineella. Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. Voit kokeilla myös mäntysuopaliuosta.
Marttojen ohjeet löytyy tästä:
Joulusauna on aivan erityinen suomalainen joulunajan perinne. Riittää että peset lauteet mäntysuopavedellä ja huuhtelet ne hyvin. Mäntysuovassa on mäntyöljyä, joka tappaa bakteereja. Se on paras aine käsittelemättömälle puulle. Varaa joulusaunaan kaikille puhtaat pyyhkeet ja laudeliinat.

Kierrättäen koristeltu on kaunista ja ekologista
Joulu pysyy kuta kuinkin samanlaisena vuodesta toiseen. Joka kodista löytynee vanhat, rakkaat joulukoristeet, joten uusia ei tarvitse välttämättä hankkia. Ennen kuin heität mitään pois, mieti, mitä kaikkea voit käyttää ensi vuonna. Koristeet, lahjapaperit, joulukortit, juhlavaatteet, joululiinat. Kaikkea ei tarvitse ostaa ensi vuonna uudestaan.
Kirppareilta ja kierrätyskeskuksista löytyy pikkurahalla täydennystä. Poikkea ostoksilla vaikkapa Lielahden Nextiilissä tai Punaisen Ristin Kontissa.
Uusia joulukoristeita voi askarrella itse ja käyttää luonnonantimia, kuten omenoita, havuja ja puolukanvarpuja. Muista pyytää kasvien keräämiseen maanomistajalta lupa!
Hyvästi jouluaaton lahjapaperivuoret! Paketoi lahjat kauniisiin kangaskääröihin, joita voit käyttää vuodesta toiseen. Voit myös pohtia, tarvitseeko lahjaa paketoida ensinkään, vaan voiko sen antaa sellaisenaan tai uudelleenkäytettävässä lahjapussissa.

Joulu saapuu Tampereelle
Jouluinen Tampereen seutu on ihastuttava matkakohde! Nyt ei voi eikä kyllä tarvitsekaan matkustaa ulkomaille asti, kun joulutoritunnelmaan pääsee Tampereen Keskustorilla. Kotona vietetty joulu on myös ympäristöteko!
Perinteiset Valoviikot täyttävät Tampereen loistollaan vuoden pimeimpänä aikana. Tee kävelykierros ja löydä niin tutut valokoristeet kuin uudet ja yllättävät valoteokset.
Kävelykierroksella voit myös äänestää kauneinta jouluikkunaa osoitteessa:
> Äänestä kauneinta jouluikkunaa
Mukana olevan yrityksen tunnistat Kaunein jouluikkuna -tarrasta. Kilpailun ovat toteuttaneet yhteistyössä Tampere Tunnetuksi ry ja DesignOnTampere.
Museo Milavida on puettu tunnelmalliseen jouluiseen asuun ja Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyssä pääset tutustumaan herrasväen joulunviettoon.
Lisää ideoita voit poimia täältä:
> Joulun taikaa Tampereella: VisitTampere
Tampereen seudun matkailukohteet ovat varautuneet turvallisuuteesi vastuullisesti monin tavoin, joten noudatathan voimassa olevia suosituksia.

Kasvis- ja lähiruokapainotteinen jouluruoka on ilmastoystävällistä
Jouluherkkuja kannattaa hankkia kohtuudella. Kun pyrkii mitoittamaan ruoan määrän syöjien mukaan, ei jouluruokia tarvitse syödä uuteen vuoteen asti tai heittää pois.
Joulupöytään mahtuu hyvin perinteisten liha- ja kalaruokien ohelle maittavia ja ympäristöä helliviä kasvisruokia. Kinkun voi korvata myös herkullisilla seitan- tai tofupaisteilla. Myös hirvi- tai poropaisti on kinkkua ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Kotimaisista kasviksista syntyy vaikkapa jouluinen punakaalisalaatti ja perinteinen rosolli. Riisipuuron voi valmistaa vaihteeksi kauramaidosta ja vaihtaa riisin tilalle kotimaisen ohran. Metsän antimista syntyy monen jouluherkku sienisalaatti.
Tampereella loistavia lähiruoka-antimia löytää esimerkiksi Kauppahallista ja toreilta. Ahlmanin Tilapuodista voit tilata jouluruoat helposti verkkokaupasta. Noutoaikoja on rajoitettu ja tällä tavoin pystytään säilyttämään mm. turvavälit. Tuttuun tapaan myynnissä mm. Ahlmanilla valmistettuja laatikoita, oman tilameijerin juustoja, leipomon kakkuja ja leipiä.
Kasvissyöjä voi poimia ideoita vaikkapa täältä:
> Kotiliesi kasvissyöjän jouluruuat
Lisää ympäristöystävällisiä jouluruokavinkkejä löydät Marttojen sivuilta:

Säästä sähköä jouluna
Jouluvaloja ei tarvitse pitää päällä yötä päivää. Säästä energiaa sammuttamalla valaistukset siksi aikaa, kun et ole niitä näkemässä. Valaistuksessa kannattaa käyttää vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Ylimääräisen valaistuksen sammuttaminen säästää päivälläkin energiaa ja luo mukavaa tunnelmaa kotiin.
Jouluna kannattaa ruoanlaitossa hyödyntää uunin jälkilämpöä. Kun uuni käy kuumana jouluruuista, voit huoletta laskea myös huonelämpötilaa muutaman asteen. Pelkkää huonelämpötilaa laskemalla pystyt vähentämään huomattavasti asumisen ilmastokuormaa, ja saatat vahingossa säästää myös hieman lämmityskuluissa!
Joulusauna lämpiää vähemmälläkin. Sähkösauna on yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Ei siis lämmitetä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70–80 °C riittää.
> Katso tästä Motivan Jouluiset energiansäästövinkit
Jos ulkona on (tasaisen) kylmä, ruokia voi säilöä esimerkiksi parvekkeella tai kuistilla, sillä liian täyteen tungetun jääkaapin lämpötila saattaa nousta, mikä vaikuttaa ruokien säilymiseen. Pidä kuitenkin huoli ettei esim. suojasäällä ruuan kylmäketju katkea!
Kokeile viettää joulu ilman energiasyöppöjä elektroniikkalaitteita. Tampereen kirjastosta löydät valikoiman lautapelejä, jotka voit lainata jouluksi kotiin ja palauttaa sitten, kun kaikki ovat saaneet siitä tarpeekseen.

Joulun jälkisiivous
Joulu muodostaa piikin jätteen määrässä. Oikea lajittelu on tärkeä osa vastuullista joulua. Kinkunrasva ei kuulu viemäriin. Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin, lahjapaperit puolestaan sekajätteeseen. Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen, tuikkujen ja ulkotulien alumiinikuoret metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen ja hajonneet jouluvalot lajitellaan sähkölaitteisiin.
Laita joulukuusi biojäteastian vierelle. Kuuset otetaan samaan kyytiin muun biojätteen kanssa, joten älä pakkaa kuusta muovisäkkiin. Joulukuusista ei mene erillistä maksua, vaan kuusikeräys sisältyy biojäteastian tyhjennyshintaan.
> Näin lajittelet jouluiset jätteet Pirkanmaan Jätehuollon ohjeiden mukaan
Ota uusi vuosi vastaan iloiten ja tee uudesta ekologisesta elämäntavasta pysyvä.

Hävikistä herkkua
“Hyödynnän ruoanlaitossa kaikki jämät yhdistellen niistä uusia ruokaelämyksiä”, vinkkaa Soile Tampereelta. Joulun jälkeinen aika on hävikinsäästäjäkokin kulta-aikaa – uusia, yllättäviäkin, makumaailmoja syntyy ja resepteissä vain mielikuvitus on rajana. Jos hävikkiä meinaa syntyä paljon, ruokaa voi tehdä myös valmiiksi annoksiksi pakastimeen.
Reseptivinkkejä hävikin hyödyntämiseen:
> Martat.fi: Herkkuja jouluruokien tähteistä
> Martat.fi: Hävikistä herkkua
> Valio.fi: Joulun hävikit – välipäivien suosikit
> Yhteishyvä.fi: Hyödynnä tähteet
> K-ruoka.fi: Mitä tehdä jouluruokien tähteistä?

Paistinrasvat polttoaineeksi
Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Varmistetaan yhdessä, että tippaakaan paistinrasvaa ei päädy viemärin tukkeeksi.
Ole osana joulun kiertotalousihmettä!