Ostokset ja kierrätys

Omien ostosten ympäristövaikutukset on hyvä ottaa huomioon jo hankintoja tehdessä: tarvitsenko uutta tavaraa varmasti ja voisiko sen ostaa käytettynä? Kuinka pitkään se kestää ja miten se loppujen lopuksi kierrätetään? Meitä tamperelaisiakin palveleva Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa palveluja 17 kuntaan noin 444 000 asukkaalle. Kaikesta jätteestä hyödynnetään jopa 99 % joko energiana tai materiaalina. Kierrättäminen kunniaan!

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Hanki harkiten

Uutta ostaessa kannatta miettiä, onko tuotteelle oikeasti tarvetta ja kuinka pitkään sitä tulee käytettyä. Lisäksi uutta hankintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksiin. Jos tuote ei todennäköisesti kestä pitkään tai sitä ei saa järkevästi kierrätettyä, voi olla parempi jättää ostamatta se kokonaan ja harkita kestävämpiä vaihtoehtoja. Paras ilmastoteko on ostamatta jätetty tavara!

Marttojen sivuilta löydät lisää linkkejä vastuulliseen kuluttamiseen ja vaatteiden kunnossapitoon.

> Martat: Garderobi – harkitse, korjaa, kierrätä

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Korjaaminen pidentää tuotteen käyttöikää ja pienentää hiilijalanjälkeä

Mitä tehdä, jos farkkuihin on tullut reikä tai takin vetoketju pistää hanttiin, eikä neula ja lanka pysy kädessä alkuunkaan? Päästä ammattilainen asialle!

Korjaa.se on ilmainen verkkosivusto, joka yhdistää rikkinäisten tavaroiden omistajat ja paikalliset korjaamisen ammattilaiset Pirkanmaalla. Sivusto tarjoaa laajan ja ajantasaisen kattauksen ompelijoita, suutareita ja muita korjauspalveluita Tampereen alueelta. Klikkaa palveluun alla olevasta linkistä.

> Korjaa.se

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Oikeaoppinen kierrättäminen takaa materiaalien kierron ja säästää luontoa

Jo tavaran hankintahetkellä on hyvä pohtia, mitä sille käy, kun sitä ei enää itse tarvitse tai se menee käyttökelvottomaksi. Voisiko tuotetta käyttää hyödyksi jollain muulla tavalla? Tarvitsetko välttämättä tuotetta omaksi ollenkaan vai voisiko sen lainata tai vuokrata? 

Kierrättämisen päätavoitteena on sekajätteen minimoiminen

Kun roskat lajitellaan oikein, niitä voidaan hyötykäyttää jatkossa. Sekajätettä on kaikki kierrätyskelvoton loppujäte. Kierrätyskelpoinen jäte, kuten biojäte, kartonki, lasipullot, muovipakkaukset tai metalli, ei pitäisi suoraan päätyä sekajätteeseen, vaan omiin kierrätyspisteisiinsä. Lajittelusta voi tehdä helppoa ja hauskaa mm. kotiin perustetulla kierrätyspisteellä, josta kierrätettävät jätteet viedään kierrätyspisteeseen esimerkiksi kestokasseilla.

Kun tuote on tullut tiensä päähän, Pirkanmaan Jätehuollon Lajittele.se-oppaasta löytyy ohjeet erilaisten tavaroiden kierrättämiseen:

> Lajittele.se

Kierrätys.info:sta löydät ajantasaista tietoa lähimmistä kierrätyspisteistä:

> Kierrätys.info

Muoviopas kuluttajille: 

> Ekokumppanit: Muoviopas

TÄRKEÄ MUUTOS

Hurraahuudot kirjastoille!

Tee ilmastoteko ja lainaa kirja! Lainattu kirja pienentää hiilijalanjälkeä, kun mm. valmistukseen vaadittavia energiaa säästyy. 

Yhden kirjan kasvihuonekaasupäästöt vastaavat noin 7,3 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla. Kirjastosta lainattu kirja säästää kirjan valmistukseen käytetyn sähkön- ja lämmöntuotannon päästöissä sekä kuljetuksen aikaisista päästöistä. 

Lähde: VTT

Kurkkaa täältä Tampereen kirjastot:

> Tampereen kaupunki: Kirjastot

Sampolan kirjasto tarjoaa täysin uudenlaisen tekemisen tilan, jossa jokainen voi toteuttaa omia ideoitaan ja oppia uusia taitoja. Tilassa on varattavissa mm. 3D-tulostin, vinyylileikkuri sekä ompelukone. Lue lisää Sampolan Makerspace Tekomosta alla olevasta linkistä.

 

> Tampereen kaupunki: Makerspace Tekomo

TODELLINEN ILMASTOSANKARITEKO!

Käytetty tavara on uusi musta

Tampereella on loistava valikoima kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Myös Facebookista löytyy lukuisia kirppariryhmiä Tamperelaisille. Lisäksi kannattaa kurkata käytettyjen tavaroiden nettikaupat, kuten tori.fi-sivusto.

Ekokumppanit järjestää tasaisin väliajoin Tavaranvaihtopäivä-tapahtumia. Myös Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien järjestämiltä Ympäristötoreilta löytyy tavaranvaihtoalue. Seuraa Ekokumppanien Facebook-sivulta tulevia tapahtumapäiviä. Tuo tullessas, vie mennessäs!

Tutustu Visit Tampereen listaukseen Tampereen kivoimmista kirpputoreista:

> VIsit Tampere: Kivoimmat kirpputorit

Kierrätyskeskukset löytyvät Jankasta, Lielahdesta ja Nekalasta. Kierrätyskeskukset tarjoavat myös huonekalujen noutopalvelua maksutta.

> Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta Ry

Nekalasta löytyvästä Nextiilistä löydät upean valikoiman vintage- ja retrovaatteita ja -asusteita.

> Nextiili

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Rakkaudesta vaatteisiin!

Merkittävä osa vaatteen elinkaaren aikana aiheutuvasta ilmastokuormasta syntyy vaatteen käyttövaiheessa mm. vaatteiden pesemisestä. 

> Ekokumppanit: Rakkaudesta vaatteisiin

Miten huolehtia vaatteista ilmastoystävällisemmin? 

  • vähennä vaatteen pesukertoja esimerkiksi tuulettamalla vaatteita enemmän ja poistamalla tahrat tuoreeltaan
  • käytä pesuainetta maltillisesti ja suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita
  • pesukone kannattaa huoltaa ja puhdistaa tasaisin väliajoin
  • säilytä vaatteet oikeanlaisilla vaateripustimilla tai väljästi laatikossa
Jos vaate on päässyt vaurioitumaan, Korjaa.se-palvelusta löydät alan ammattilaisen vaatteiden huoltoon ja korjaamiseen: 

> Korjaa.se

TÄRKEÄ MUUTOS

Ympäristöasiat huomioivassa hotellissa rentoutuu mieli ja keho

Myös ravintola- ja hotellipalveluissa voi valita vastuullisemman vaihtoehdon. Varmista siis seuraavan kerran hotellia varatessasi, onko ympäristöasiat otettu kyseisessä yrityksessä huomioon. 

Vastuullisimmilla valinnoilla päästöjä säästyy esimerkiksi yritysen kestävän energiankulutuksen ansiosta. 

Visit Tampereen sivulta löydät Tampereen hotellit:

> Visit Tampere: Tampereen hotellit

TÄRKEÄ MUUTOS

Pyykkiä pesemälläkin voi vaikuttaa ympäristön tilaan

Jos pyykinpesukoneesi pyörii kolme kertaa viikossa ja käytössä on normaalin pesuaineen sijaan ympäristöystävällinen vaihtoehto, hiilijalanjälkesi pienenee noin puoli prosenttia vuodessa. Se voi vaikuttaa pieneltä, mutta vastaa esimerkiksi 300 autolla ajettua kilometriä.

Pesuaine kannattaa myös mitata aina huolellisesti, jotta sitä ei kulu turhaan. Lompakko, pesukone ja ympäristö kiittävät!

PS. Kodin siivouksessa kannattaa kokeilla myös ruokakaapista löytyviä aineksia, esimerkiksi laimennettua etikkaa huuhteluaineena tai sokeripalaa lieden puhdistukseen.

Lähde: Sitra

TÄRKEÄ MUUTOS

Nextiili on tekstiilinkierrätyksen edelläkävijä

Lielahdessa sijaitseva Nextiili-paja ottaa vastaan mm. puhtaita ja kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä, tyynyjä ja peittoja, asusteita, kenkiä ja kankaita. 

Nextiilin myymälästä löytää lajiteltuja, kilohintaisia kankaita sekä käsityö- ja askartelutarvikkeita. Myymälässä on myös huikean suosion saavuttanut vintage- ja retro -osasto, josta löytää mm. uniikkeja vaatteita ja asusteita. 

Nextiili-paja tarjoaa kuntotuttavaa työtoimintaa. Työtehtävät sijoittuvat mm. poistotekstiilien lajitteluun ja jatkojalostuksen pariin. 

Lue lisää Nextiili-pajan toiminnasta alla olevasta linkistä. 

> Nextiili-paja

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Muovien kierrätys on ekoteko!

Muoveja käytetään eniten pakkausteollisuudessa ja onneksemme pakkausmuovien kierrätys on mennyt hurjasti eteenpäin myös Tampereella. Pirkanmaan Jätehuollon keräämät muovipakkaukset kuljetetaan käsiteltäväksi Riihimäelle Fortuminen muovijalostamoon.

Vain tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset voidaan kierrättää

Jos pakkaus on hyvin likainen tai vaikeasti puhdistettava, sitä ei kannata kierrättää – voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, mikä mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona (ettei pakkaus ala haisemaan).

Lue lisää Ekokumppanien ja Pirkanmaan Jätehuollon tekemästä muovioppaasta:

> Ekokumppanit: Muoviopas

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Tavaroiden lainaaminen jakaa hiilijalanjäljen useamman käyttäjän kesken

Lainaaminen tai vuokraaminen on ekologisempi vaihtoehto omaksi ostamisen sijasta. Kun moni käyttää samaa tavaraa, jakaantuu tuotteen hiilijalanjälki monen käyttäjän kesken. Kun vuokraat tavaran tai jaat sen muiden kanssa, voit säästää luonnonvaroja ja rahaa.

Ekokumppanien Lainaa.se -sivustolla voit etsiä lainaus- ja vuokraustoimijoita Tampereen alueelta ja löytää vinkkejä jakamistalouteen:

> Lainaa.se

Tekstiilijätteen määrä Tampereella vastaa 206 nyssen painoa!

Tamperelaisten tekstiilijätteen osuus on noin 3 miljoonaa kiloa. Tämä vastaa noin 206 nyssen painoa.

(Koko Suomen tekstiilijätteen määrä on noin 70 miljoonaa kiloa, eli noin 13 kiloa asukasta kohti. Yksi nysse painaa noin 14 500 kiloa.)

Tamperelaisia ilmastotekoja: